Kawa liofilizowana uznawana jest za najlepszy rodzaj kawy rozpuszczalnej. Ten proces przetwarzania sprawia, że kawa nie traci pierwotnych właściwości, zachowując pożądany smak i zapach naturalnych ziaren. Oprócz jakości ten rodzaj kawy wyróżnia też brak konserwantów oraz sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu, który jest efektem tego, że w procesie przetwarzania nie wykorzystuje się żadnych substancji chemicznych. Na czym dokładnie polega proces liofilizacji kawy? O tym piszemy poniżej.

Jak wygląda proces liofilizacji kawy?

Liofilizacja to jeden z popularniejszych procesów przetwarzania żywności, który w uproszczeniu polega na suszeniu poprzez zamrażanie (freeze dried). Taki sposób przetwarzania najmniej ingeruje we właściwości produktu, dlatego też ze względu na zachowanie pierwotnej jakości ziaren liofilizacja zyskała popularność przy produkcji kawy rozpuszczalnej. Kawa rozpuszczana liofilizowana powstaje z naparu, który przygotowuje się poprzez przepuszczenie gorącej wody przez drobno zmielone ziarna kawy. Napar jest następnie oczyszczany i zagęszczany. Dalej podlega liofilizacji, która składa się z trzech etapów przetwarzania:

  • zamrażania, które ze względu na wytworzenie lodu, pozwala na oddzielenie znacznej ilości wody z produktu;
  • sublimacji, która dotyczy przemiany stanu stałego w gazowy. W trakcie odparowywania dochodzi do usunięcia lodu przy wykorzystaniu niskiego ciśnienia. Proces ten nazywany dyfuzją odbywa się w specjalnie przygotowanych do tego celu komorach;
  • desorpcji, której celem jest usunięcie pozostałej ilości wody z zamrożonego produktu poprzez poddanie kawy ostatecznemu suszeniu.

Otrzymana w ten sposób kawa nie zawiera drobnoustrojów, gdyż wszelkie zanieczyszczenia zostają usunięte w procesie mrożenia i odparowywania. W związku z tym proces liofilizacji jest w pełni bezpieczny dla zdrowia i daje gwarancję uzyskania produktu o wysokiej jakości. Warto przy tym pamiętać, że ten sposób przetwarzania nie pozbawia kawy jej właściwości pobudzających. Co więcej, dużym atutem kawy rozpuszczalnej liofilizowanej jest też proste przygotowanie. Gotowy produkt wystarczy zalać wrzątkiem, by cieszyć się smakiem prawdziwej, pozbawionej konserwantów kawy.