Blog

Jak powstaje kawa rozpuszczalna liofilizowana? (spray dried + freeze dried)

Kawa liofilizowana uznawana jest za najlepszy rodzaj kawy rozpuszczalnej. Ten proces przetwarzania sprawia, że kawa nie traci pierwotnych właściwości, zachowując pożądany smak i zapach naturalnych ziaren. Oprócz jakości ten rodzaj kawy wyróżnia też brak konserwantów oraz sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu, który jest efektem tego, że w procesie przetwarzania nie wykorzystuje […]

Czytaj dalej

Czym charakteryzuje się gatunek kawy: robusta a czym arabika?

Esencjonalne espresso, mleczne latte, a może subtelne cappuccino? Sposobów przyrządzania kawy jest wiele i każdy kawosz z pewnością ma swój ulubiony kawowy napój, po który sięga każdego dnia. Jednak poza sposobem przygotowania szczególny wpływ na smak kawy oraz jej późniejsze działanie ma również gatunek ziaren. Na świecie gatunki kaw liczy […]

Czytaj dalej