Blog
Różnice między kawami speciality a kawami komercyjnymi
Najlepsza kawa? Dla każdego może być inna i zależna od preferencji. Jedno jest jednak pewne – kawa kawie nierówna. W sklepach można znaleźć wiele marek kawy, które zbiorczo określa się jako kawy komercyjne. To właśnie je pijamy najczęściej, znajdując je na sklepowych półkach. Kawa wysokiej jakości – specialty różni się […]
Kawy z certyfikatami: organic, rainforest/utz
Certyfikacje niewątpliwie podnoszą prestiż sprzedawanych produktów. Świadczą o tym, że artykuły spełniają restrykcyjne wymagania na różnych etapach produkcji i dorównują najwyższym światowym standardom jakości. Nie wszyscy konsumenci potrafią je jednak identyfikować. Wielu z nas nie wie, jakie treści ze sobą niosą i jak rzeczywiście wpływają na wartość zakupionego produktu. Za […]
Kawa bezkofeinowa- na czym polega proces, jakie są jej typy i czym się charakteryzują?
Miłośnicy kawy najbardziej cenią jej smak, aromat oraz właściwości pobudzające. O ile zastrzyk energii o poranku z pewnością się przydaje, o tyle niekoniecznie sprawdza się wieczorem. Z tego powodu wielu kawoszy rezygnuje z picia kawy przed snem w obawie przed bezsennością. Warto pamiętać, że kofeina nie jest też odpowiednia dla każdego. […]
Jak prawidłowo przechowywać kawę?
Idealna do śniadania i do deseru – kawa, bez niej wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Nie może jej zabraknąć w żadnym domu, dlatego, gdy tylko skończy się jedno opakowanie, kupujemy następne. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że sposób przechowywania kawy, wpływa na jej smak i aromat. […]
Jakie należy poznać fakty i mity o kawie?
Dodaje energii i intensywnie pachnie. Ma miłośników, którzy piją ją czarną, bądź z mlekiem. Bez niej wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania czy przerwy w pracy. O czym mowa? Oczywiście o kawie. Kawa to napój znany od wieków na całym świecie. Przez ten czas wokół małej czarnej narosło jednak […]
Jak powstaje kawa rozpuszczalna liofilizowana? (spray dried + freeze dried)
Kawa liofilizowana uznawana jest za najlepszy rodzaj kawy rozpuszczalnej. Ten proces przetwarzania sprawia, że kawa nie traci pierwotnych właściwości, zachowując pożądany smak i zapach naturalnych ziaren. Oprócz jakości ten rodzaj kawy wyróżnia też brak konserwantów oraz sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu, który jest efektem tego, że w procesie przetwarzania nie wykorzystuje […]
Czym charakteryzuje się gatunek kawy: robusta a czym arabika?
Esencjonalne espresso, mleczne latte, a może subtelne cappuccino? Sposobów przyrządzania kawy jest wiele i każdy kawosz z pewnością ma swój ulubiony kawowy napój, po który sięga każdego dnia. Jednak poza sposobem przygotowania szczególny wpływ na smak kawy oraz jej późniejsze działanie ma również gatunek ziaren. Na świecie gatunki kaw liczy […]