Kawa robusta

Kawa Robusta to jeden z produktów, który mogą Państwo u nas nabyć. Gatunek robusta wywodzi się z terytorium dzisiejszego Kongo w Afryce, aktualnie uprawia się go w różnych regionach całego świata. Szacuje się, że Robusta stanowi niespełna 40% światowej produkcji kawy (dane ICO na rok 2020). Często porównuje się ją do kawy Arabica, ale z pewnością nie można nazwać jej lepszą lub gorszą – jest po prostu zupełnie inna.

Plantacje Robusty mieszczą się na terenach o niższej wysokości nad poziomem morza niż uprawy gatunku Arabica. Temperatura, która najbardziej sprzyja rozwojowi Robusty waha się  między 25-35 °C. Robusta jest łatwa w uprawie, bowiem jej drzewka dają obfity plon, a ponadto są bardzo odporne na ingerencję szkodników, czy choroby dotykające inne gatunki kawy. Ziarna Robusty są bardzo charakterystyczne: nieduże i okrągłe. Ich aromat zachwyca wielu kawoszy na całym świecie.

Kawa Robusta – Bero

Jako Bero Polska zajmujemy się sprzedażą kawy z gatunku Robusta od początku działalności. Ten gatunek kawy uznawany jest za gorzkawy, ziemisty, o niskiej kwasowości. Dzięki temu  najlepiej nadaje się dla smakoszy espresso. Należy pamiętać, że ziarno Robusty ma dość wysoką zawartość kofeiny – nawet do 2,5%. Jest to cecha, która sprawia, że Robusta jest ważną częścią mieszanek kaw, bo dzięki niej pobudzenie po wypiciu filiżanki kawy jest dużo silniejsze.

Jeżeli szukają Państwo produktu, który da wyjątkowo silne pobudzenie – zachęcamy do wypróbowania właśnie Robusty. Z chęcią odpowiemy na wszelkie pytania – zapraszamy do kontaktu i zakupów.