Idealna do śniadania i do deseru – kawa, bez niej wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Nie może jej zabraknąć w żadnym domu, dlatego, gdy tylko skończy się jedno opakowanie, kupujemy następne. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że sposób przechowywania kawy, wpływa na jej smak i aromat. Tym samym, jeśli robimy to niewłaściwie, możemy nieświadomie obniżać jakość ulubionego napoju. Jak temu zapobiec? Poniżej podpowiadamy, jak przechowywać kawę, by zachowała świeżość na dłużej.
Puszka, słoik, a może oryginalne opakowanie?
W wielu polskich domach niemalże tradycją stało się przesypywanie kawy z oryginalnego opakowania do metalowej puszki czy też słoiczka. Zdaniem wielu taka dekoracja świetnie prezentuje się na blacie, ale czy dobrze służy samej kawie? Okazuje się, że niekoniecznie. Pojemniki często nie są wystarczająco szczelne, a warto pamiętać, że nadmiar powietrza nie wpływa dobrze na smak i aromat kawy. Szczególnie niekorzystny okazuje się bezpośredni kontakt kawy z metalową puszką, który może sprawić, że napój zyska metaliczny posmak.
Najlepszym rozwiązaniem okazuje się przechowywanie kawy w oryginalnym opakowaniu, które zapobiega jej zwietrzeniu. Po otwarciu wystarczy je szczelnie zamknąć np. za pomocą klamry i dopiero tak przechowywaną można umieść w pojemniku. Lepiej jednak nie gromadzić dużych zapasów kawy. Najlepiej kupować tyle, by móc ją spożyć w ciągu 2-3 tygodni od zakupu. Korzystniejszy będzie też zakup kawy robusty lub Arabiki w ziarnach. Dlaczego? Po zmieleniu kawa szybko traci cenne aromaty, w wersji ziarnistej dłużej zatem zachowuje świeżość. Z tego powodu ziaren nie warto też na zapas mielić.
Czy przechowywanie kawy w lodówce to dobry pomysł?
Trzymanie kawy w lodówce nie jest dobrym pomysłem. Niska temperatura i wilgoć obniżają jej jakość. Ziarna pochłaniają też zapachy. Jeżeli więc nie chcemy, by kawa pachniała wędliną, trzymajmy ją z dala od lodówki. Gdzie w takim razie jest najlepsze miejsce na jej przechowywanie? W zaciemnionej szafce, w której ziarna nie są wystawione na działanie promieni słonecznych. Dobrze też wybierać półkę, która znajduje się z dala od źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy kuchenka elektryczna.