Napisz Zadzwoń

Kawa Arabica

Jesteśmy dostawcą kawy Arabica. Ten gatunek kawy pochodzi z Etiopii. Jej ziarna łatwo odróżnić od Robusty, bo w zarysie są bardziej podłużne i mają na swojej powierzchni S-kształtną bruzdę. Kawę Arabica uprawia się między 1000-2200 m n.p.m. Jako ciekawostkę możemy podać, że im wyżej mieści się plantacja tego rodzaju kawy, tym bardziej rośnie jej wartość, nie tylko ta smakowa. Nie bez przyczyny Arabikę określa się jako szlachetną odmianę – jej preferencje temperaturowe są bardzo wąskie i mieszczą się w przedziale 15 – 24 °C. Arabica jest kawą bardzo aromatyczną z bogatym bukietem smakowym. Warto wspomnieć, że jej produkcję szacuje się na ponad 60% całej produkcji kawy na świecie (dane ICO na rok 2020). Jest to najbardziej lubiana i popularna kawa nie tylko wśród degustatorów kaw. Prowadzimy sprzedaż różnych rodzajów Arabiki. Jeżeli są Państwo zainteresowani zakupem surowej kawy z gatunku Arabica – zapraszamy do kontaktu.

Palenie zielonej kawy Arabica

Dostarczana przez nas kawa zielona Arabica to surowe ziarna, które nie zostały poddane procesowi palenia. Nasza kawa surowa przeznaczona jest dla osób, które samodzielnie zajmują się jej wypaleniem. Proces ten wymaga precyzji oraz wiedzy na temat palenia kawy, a przede wszystkim odpowiedniego sprzętu – pieca.

Jak wiadomo, proces palenia kawy wpływa na wydobycie wyjątkowego aromatu oraz wszystkich walorów smakowych. Każdy etap procesu i stopień palenia to różne cechy kawy. W zależności od stopnia wypalenia, kawa może przybierać różny kolor, mieć inny aromat i smak. Oczywiście jest to uzależnione od indywidualnych preferencji klienta. Wyróżnia się trzy stopnie palenia kawy – palenia jasne, średnie oraz ciemne. Każdy z nich nadaje kawie charakterystyczne właściwości.

Metody parzenia kawy Arabica

Wypalone ziarna kawy Arabica możesz zaparzyć w dowolnie wybrany sposób. Miłośnicy kawy wyróżniają m.in. takie metody jak:

  • french press – to tłokowy zaparzacz kawy, do przygotowania kawy w ten sposób potrzeba jest przefiltrowana, gorąca woda oraz odpowiednio zmielone ziarna kawy, jest to jedna z najprostszych metod parzenia kawy;
  • chemex – obecnie jeden z popularniejszych zaparzaczy kawy metodą przelewową, do przygotowania kawy tą metodą potrzebny jest dzbanek zwany chemexem, filtr oraz odpowiednio zmielona kawa;
  • drip – parzenie kawy metodą przelewową, w której oprócz filtra porcelanowego, używa się filtra papierowego, gdzie wsypywana jest odpowiednia ilość kawy, zalewa się ją gorącą wodą. Następnie kawę przelewa się do serwera, przez umieszczony na nim drip. Metoda polecana jest zwolennikom owocowych, słodkich nut. Smak kawy jest lżejszy w porównaniu do kawy przygotowanej w kawiarce.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do składania zamówień.