Kawa organic
W trosce o zdrowie i jakość życia wiele osób decyduje się na inwestowanie w żywność organiczną, co jest odpowiedzią na rosnącą świadomość ekologiczną i zdrowotną. Warto zwrócić uwagę na kawę organiczną, którą oferujemy w naszej ofercie. Kawa organic jest produktem, który wyróżnia się szczególną dbałością o naturalność i czystość procesu wytwarzania.
Do jej produkcji nie używa się żadnych syntetycznych substancji chemicznych, co przekłada się na jej wyjątkowy profil smakowy i zdrowotny. Kawa organiczna, którą znajdziesz w naszej ofercie, jest całkowicie wolna od:
- sztucznych nawozów – kawa jest uprawiana na glebach, które nie są wzbogacane chemicznymi nawozami, co gwarantuje jej naturalny smak i czystość;
- pestycydów – w procesie uprawy nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, co eliminuje ryzyko obecności szkodliwych resztek na ziarnach kawy;
- sterydów – kawa organiczna nie jest poddawana działaniu hormonów czy sterydów, co zapewnia, że rośliny rozwijają się w zgodzie z naturalnymi cyklami;
- zbędnych substancji chemicznych – cały proces uprawy, zbioru i obróbki kawy odbywa się bez użycia chemicznych dodatków, co przekłada się na jej czystość i naturalny smak.
Na opakowaniach kawy organic znajduje się specjalne oznaczenie. Wskazuje ono, że dany produkt uzyskał odpowiedni certyfikat. Aby taki znaczek mógł znaleźć się na etykiecie, zielona kawa musi przejść szereg testów i spełnić określone wymogi. Dla przykładu, teren, na którym uprawia się rośliny, musi być wolny od sztucznych nawozów i pestycydów przez co najmniej 3 lata przed rozpoczęciem uprawy.
Większość prac na plantacjach ekologicznych wykonuje się siłą ludzkich rąk. W takich miejscach często nie ma bowiem możliwości zastosowania nowoczesnych urządzeń, które emitują spaliny lub inne szkodliwe substancje. Kawa jest uprawiana w sposób tradycyjny.
Zebrane ziarna muszą również przejść odpowiednie testy, wskazujące zawartość ochratoksyny A czy akrylamidu. Pochodzenie takich surowców zawsze jest potwierdzone w osobnych dokumentach. Pośrednicy zajmujący się transportem ziaren ekologicznych również muszą spełniać szereg wymagań, by gotowy produkt mógł zachować nadany certyfikat.
Organiczna kawa
Kawa organiczna jest odmienna od konwencjonalnych ziaren, które nie są certyfikowane. Produkty organiczne są wyodrębnione i objęte specjalną troską już na etapie uprawy. Warto zaznaczyć, że cały szlak pozyskania kaw organic jest transparentny. Oznacza to, że nie mieszają się one podczas procesu przetwarzania, pakowania czy samego transportu z konwencjonalnym ziarnem. Nasza kawa organic przechodzi wszelkie kontrole jakości, dzięki czemu można mieć pewność, że jest to produkt zdrowy nie tylko dla organizmu, ale także dla otoczenia, w którym jest uprawiany. Plantacje organiczne są zlokalizowane w konkretnych miejscach, najczęściej będąc częścią większych, naturalnych ekosystemów. Warto wspomnieć, że oprócz niesamowitych doznań smakowych, ziarna ekologicznej kawy surowej, które nie są nadmiernie przetwarzane i traktowanie substancjami chemicznymi, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów.
Kawa ekologiczna surowa
W naszym asortymencie znajdziesz surową kawę ekologiczną, która nie była wcześniej poddana obróbce termicznej. To zielone ziarna, pozwalające na samodzielne wypalenie zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Takie produkty są znacznie twardsze niż kawa poddana działaniu wysokiej temperatury. Dostarczamy je przede wszystkim do palarni – zarówno tych przemysłowych, jak i niewielkich manufaktur. Na życzenie klientów możemy przedstawić całą dokumentację dotyczącą pochodzenia kawy ekologicznej z naszej oferty.
Sprzedajemy różne gatunki ziaren. Wśród nich można znaleźć m.in. kawę specialty, która cechuje się najwyższą możliwą jakością. Często jest to produkt ekologiczny, poddany starannej selekcji.
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem kawy organicznej – zapraszamy do kontaktu. Z chęcią odpowiemy na wszystkie nurtujące Cię pytania.