Kawa zielona Arabica

Jesteśmy dostawcą zielonej kawy Arabica, a więc jednego z najbardziej cenionych gatunków kawy na świecie. Ten rodzaj kawy pochodzi z Etiopii i jest szczególnie ceniony za swoje wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne. Ziarna Arabiki można łatwo odróżnić od ziaren Robusty – są one bardziej podłużne i mają charakterystyczną S-kształtną bruzdę na powierzchni.

Kawa Arabica uprawiana jest na wysokościach od 1000 do 2200 m n.p.m. Ciekawostką jest, że im wyżej znajduje się plantacja, tym wyższa jest wartość kawy – nie tylko pod względem smaku, ale także jakości. Arabica, nazywana szlachetną odmianą kawy, wymaga bardzo specyficznych warunków klimatycznych, w których temperatura waha się od 15 do 24 °C. Jest to kawa o bogatym bukiecie smakowym i intensywnym aromacie.

Według danych ICO na rok 2020, produkcja ziarnistej kawy Arabici stanowi ponad 60% całkowitej produkcji kawy na świecie, co czyni ją najbardziej lubianą i popularną kawą, zarówno wśród degustatorów, jak i amatorów. Oferujemy sprzedaż różnych rodzajów Arabiki, w tym także kawy zielonej w ziarnach. Jeśli jesteś zainteresowany zakupem surowej kawy Arabica, zapraszamy do kontaktu.

Palenie zielonej kawy Arabica

Dostarczana przez nas kawa zielona Arabica to surowe ziarna, które nie zostały poddane procesowi palenia. Nasza kawa surowa przeznaczona jest dla osób, które samodzielnie zajmują się jej wypaleniem. Proces ten wymaga precyzji oraz wiedzy na temat palenia kawy, a przede wszystkim odpowiedniego sprzętu – pieca.

Jak wiadomo, proces palenia kawy wpływa na wydobycie wyjątkowego aromatu oraz wszystkich walorów smakowych. Każdy etap procesu i stopień palenia to różne cechy kawy. W zależności od stopnia wypalenia, kawa może przybierać różny kolor, mieć inny aromat i smak. Oczywiście jest to uzależnione od indywidualnych preferencji klienta. Wyróżnia się trzy stopnie palenia kawy – palenia jasne, średnie oraz ciemne. Każdy z nich nadaje kawie charakterystyczne właściwości.

Metody parzenia kawy Arabica

Wypalone ziarna kawy Arabica możesz zaparzyć w dowolnie wybrany sposób. Miłośnicy kawy wyróżniają m.in. takie metody jak:

  • french press – to tłokowy zaparzacz kawy, do przygotowania kawy w ten sposób potrzeba jest przefiltrowana, gorąca woda oraz odpowiednio zmielone ziarna kawy, jest to jedna z najprostszych metod parzenia kawy;
  • chemex – obecnie jeden z popularniejszych zaparzaczy kawy metodą przelewową, do przygotowania kawy tą metodą potrzebny jest dzbanek zwany chemexem, filtr oraz odpowiednio zmielona kawa;
  • drip – parzenie kawy metodą przelewową, w której oprócz filtra porcelanowego, używa się filtra papierowego, gdzie wsypywana jest odpowiednia ilość kawy, zalewa się ją gorącą wodą. Następnie kawę przelewa się do serwera, przez umieszczony na nim drip. Metoda polecana jest zwolennikom owocowych, słodkich nut. Smak kawy jest lżejszy w porównaniu do kawy przygotowanej w kawiarce.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do składania zamówień.

Napisz Zadzwoń