Kawa to napój, który od wieków budzi zainteresowanie swoim aromatem, smakiem i pobudzającymi właściwościami. Ostatnimi czasy coraz większą uwagę zwraca się na profil sensoryczny kawy, pozwalający docenić jej różnorodność. Czym dokładnie jest profil sensoryczny kawy?
Jakie są elementy profilu sensorycznego kawy?
Profil sensoryczny kawy składa się z kilku elementów, które są oceniane podczas cuppingu. Są to:
Aromat – zapach kawy przed i po zaparzeniu. Aromat może być intensywny lub delikatny, przyjemny lub nieprzyjemny, czysty lub zanieczyszczony. Może przywodzić na myśl różne skojarzenia, takie jak kwiaty, owoce, orzechy, przyprawy itp.
Kwasowość – Kwasowość nie jest wadą kawy, ale jej zaletą, jeśli jest odpowiednio zbalansowana ze słodyczą i goryczką. Może być łagodna lub ostra, cytrynowa lub jabłkowa, wibrująca lub orzeźwiająca itp.
Słodycz – odczucie słodkiego smaku kawy na podniebieniu. Słodycz wynika z procesu palenia i zachodzących zmian w łańcuchach cukrowych w ziarnie. Może być czekoladowa lub karmelowa itp.
Body – odczucie gęstości i ciężkości kawy w ustach. Zależy od zawartości olejków i białek w ziarnach kawy oraz od sposobu parzenia. Może być niskie lub wysokie, lekkie lub ciężkie, wodniste lub kremowe itp.
Smak – ogólna ocena smaku kawy na podstawie wszystkich poprzednich elementów oraz dodatkowych nut i niuansów. Smak może być złożony lub prosty, harmonijny lub niezrównoważony, wyrazisty lub mdły itp.
Posmak – odczucie smaku kawy po przełknięciu lub wypluciu. Posmak może być długi lub krótki, przyjemny lub nieprzyjemny, czysty lub pylisty itp.
Profil sensoryczny kawy jest indywidualny dla każdego rodzaju i odmiany kawy oraz może się zmieniać w zależności od warunków uprawy, zbioru, obróbki, przechowywania, palenia i parzenia ziaren. Aby poznać profil sensoryczny kawy, trzeba jej spróbować i porównać z innymi.
Znajomość profilów sensorycznych ułatwia wybór kawy konsumentom poszukującym wyjątkowych przeżyć smakowych, np. kawa gourmet, czyli taka o wysokim poziomie jakości oraz unikatowym profilu sensorycznym, cieszy się rosnącym zainteresowaniem w Polsce. Dzięki niej można poznać kulinarną stronę kawy, odkrywając nieoczywiste aromaty i smaki, których trudno szukać w kawach masowej produkcji.