Najlepsza kawa? Dla każdego może być inna i zależna od preferencji. Jedno jest jednak pewne – kawa kawie nierówna. W sklepach można znaleźć wiele marek kawy, które zbiorczo określa się jako kawy komercyjne. To właśnie je pijamy najczęściej, znajdując je na sklepowych półkach. Kawa wysokiej jakości – specialty różni się od kawy komercyjnej pod wieloma względami – od warunków uprawy i klimatu, przez obróbkę surowca, aż po jakość wypału.
Co różni kawy specialty od kaw komercyjnych?
Podstawowa różnica między kawami specialty a kawami komercyjnymi dotyczy warunków uprawy ziaren, które istotnie wpływają na smak i aromat napoju. Kawy specialty – wysokiej jakości uprawia się w trudniej dostępnych miejscach, gdzie klimat jest bardziej sprzyjający. Plantacje są mniejsze, przez co większą uwagę przykłada się do procesu produkcji ziaren. Znaczenie mają czynniki, takie jak jakość i rodzaj gleby, wilgotność powietrza, intensywność nasłonecznienia, czy temperatura panująca w danym regionie. Plantacje kaw specialty są też zwykle chronione przed nadmiernym nasłonecznieniem, które może mieć negatywny wpływ na rozwój i wzrost owoców, a co za tym idzie kondycję ziarna. Ważna jest także metoda obróbki i odmiany botaniczne.
Kawy specialty są to kawy o punktacji powyżej 80 wg skali SCA (oceniana przez Q-Graderów). Ich owoce zbierane są ręcznie w momencie kiedy osiągną odpowiednią dojrzałość. Dzięki temu kawy specialty produkowane są wyłącznie z wyselekcjonowanych ziaren. W wyniku tego koszt produkcji jest wyraźnie wyższy, a ich dostępność ograniczona. W przeciwieństwie do nich kawy komercyjne wypala się z ziaren produkowanych na niższych wysokościach, a tym samym łatwiej dostępnych. Obróbka ziaren nie jest tak staranna jak w przypadku kaw specialty, a selekcja jest mniej dokładna co sprawia, że jakość bywa wyraźnie niższa. Owoce w przemysłowej produkcji są zbierane maszynowo, często bez selektywnego rozróżnienia stopnia dojrzałości. Wszystkie te elementy powodują, że wachlarz smaków i aromatów końcowej filiżanki kawy jest w tym przypadku znacznie zwężony.
Kawa specialty, czy kawa komercyjna? Zarówno jedna, jak i druga ma swoich zwolenników i przeciwników. A Ty, którą wybierasz?