Dziś część II naszego szybkiego słownika dla smakoszy kawy. Zapraszamy!

Szybki słowniczek miłośnika kawy CZĘŚĆ II

Varietal – odmiana rośliny kawy należącej do tego samego gatunku.

Fine cup – to termin używany przez Międzynarodową Organizację Kawy (ICO) do określenia kawy spełniającej określone standardy jakościowe. Fine cup to także termin używany przez niektóre organizacje certyfikujące kawę specjalną (specialty coffee).

Good cup – to termin używany przez Międzynarodową Organizację Kawy (ICO) do określenia kawy spełniającej minimalne standardy jakościowe. Good cup to także termin używany przez niektóre organizacje certyfikujące kawę komercyjną (commercial coffee).

HG w nazwie kawy – high grow – HG w nazwie kawy oznacza, że kawa pochodzi z plantacji położonych na wysokości powyżej 1200 m n.p.m. Wysokość uprawy wpływa na jakość i smak kawy, ponieważ ziarna rosną wolniej i są bardziej zagęszczone.

SHG w nazwie kawy – strictly high grow – SHG w nazwie kawy oznacza, że kawa pochodzi z plantacji położonych na wysokości powyżej 1500 m n.p.m. Kawa SHG jest uważana za jedną z najwyższej jakości kaw ze względu na jej intensywny i złożony smak.

HB – hard bean – twarde ziarno – termin używany do określenia kawy pochodzącej z wysokich obszarów (powyżej 1300 m n.p.m.), która ma twardszą strukturę i lepsze właściwości sensoryczne niż kawa rosnąca na niższych wysokościach. Kawa HB wymaga dłuższego i ciemniejszego palenia.

Roast – proces obróbki termicznej ziaren kawy, który polega na podgrzewaniu ziaren do określonej temperatury i czasu. Roast wpływa na smak, aromat, barwę i zawartość kofeiny w kawie.

Peaberry – nieprawidłowo ukształtowane ziarno kawy, które składa się z jednej części zamiast dwóch. Peaberry stanowi około 5% światowej produkcji kawy i jest uważany za rzadkość i delikates.

Maragogype – odmiana rośliny Coffea arabica, która charakteryzuje się bardzo dużymi ziarnami kawy. Jest uważana za kawę wysokiej jakości.

Pacamara – odmiana rośliny Coffea arabica, która jest wynikiem krzyżowania dwóch innych odmian: Pacas i Maragogype.

Screen – rozmiar ziarna kawy, który jest określany przez sito (screen), przez które przechodzą ziarna. Im większe ziarno, tym wyższy numer sita. Rozmiar ziarna wpływa na czas i stopień palenia kawy.

Drugar – Dried Ugandan Arabica natural processed – to kawa, która jest przetwarzana metodą naturalną, czyli bez użycia wody lub maszyn. Ziarna kawy pozostają w owocach i wysychają na słońcu. Dzięki temu kawa ma pełne, słodkie i owocowe smaki.

Wugar – Dried Ugandan Arabica washed processed – to kawa, która jest przetwarzana metodą obraną, czyli z użyciem wody i maszyn. Ziarna kawy są oddzielane od owoców i myte. Dzięki temu kawa ma czyste, delikatne i kwiatowe smaki.

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu szybkiemu słowniczkowi smakosza kawy lepiej zrozumiesz i docenisz ten niezwykły produkt, jakim jest wysokogatunkowa kawa!