Cupping to profesjonalna metoda degustacji i oceny skuteczności przez sensoryków, przez poznanie i kontrolę rodzaju i jakości kawy.
Przedstawiamy bańki krok po kroku:
- Ocena suchego aromatu – wsypujemy odmierzoną ilość zmielonej kawy do każdej czarki i oceniamy jej zapach. Zwróćmy uwagę na jakość, jakość i charakter aromatu.
- Zalewanie kawy – włączmy wodę i włączmy stoper. Zalewamy każdą czarkę z kawą tak, aby poświęcić całe ziarenko. Zachowamy 6 g kawy na każde 100 ml wody. Nie mieszamy ani nie ruszamy czarek.
- Ocena mokrego aromatu – po 4 minutach przechodzimy do przełamywania chrupiącego. Wsadzamy łyżkę bokiem do czarki i odsuwamy ją od siebie, tak by uwolnić aromat. Powtarzamy do 3 razy na każdą czarce, pamiętając o płukaniu łyżki po każdej czarce.
- Ściąganie skorupy – po przełamaniu skorupy usuwamy ją z powierzchni naparu za pomoc łyżek. Robimy to ostrożnie, aby nie zburzyć kawy. Wydzieliamy kawę do wystygnięcia przez kilka minut, aby uzyskać temperaturę do cuppingu (ok. 70 stopni Celsjusza).
- Degustacja kawy – wybierz łyżkę z kawą i siorbiemy ją głośno, tak aby napowietrzyć ją i rozprowadzić po całej jamie ustnej. Oceniamy smak, teksturę, kwasowość, słodycz i posmak kawy. Powtarzamy to na każdą czarce, pamiętając o płukaniu tabletki po każdej degustacji.
- Ocena ogólna – po degustacji wszystkich owoców dobrej jakości, nasze wrażenia i oceniamy jakość kawy.
Cupping to sposób na poznanie różnorodności i wartości kawy. Jeśli chcesz sprawdzić jakość i dobrą kawę, zapoznaj się z ofertą firmy Bero Polska, która jest importerem zielonej kawy. Wśród nich znajdziesz kawę dla smakoszy z Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki, Azji i Oceanii. Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej o naszych produktach i usługach.