Cupping to profesjonalna metoda degustacji i oceny skuteczności przez sensoryków, przez poznanie i kontrolę rodzaju i jakości kawy.

Przedstawiamy bańki krok po kroku:

  1. Ocena suchego aromatu  – wsypujemy odmierzoną ilość zmielonej kawy do każdej czarki i oceniamy jej zapach. Zwróćmy uwagę na jakość, jakość i charakter aromatu.
  2. Zalewanie kawy  – włączmy wodę i włączmy stoper. Zalewamy każdą czarkę z kawą tak, aby poświęcić całe ziarenko. Zachowamy 6 g kawy na każde 100 ml wody. Nie mieszamy ani nie ruszamy czarek.
  3. Ocena mokrego aromatu  – po 4 minutach przechodzimy do przełamywania chrupiącego. Wsadzamy łyżkę bokiem do czarki i odsuwamy ją od siebie, tak by uwolnić aromat. Powtarzamy do 3 razy na każdą czarce, pamiętając o płukaniu łyżki po każdej czarce.
  4. Ściąganie skorupy  – po przełamaniu skorupy usuwamy ją z powierzchni naparu za pomoc łyżek. Robimy to ostrożnie, aby nie zburzyć kawy. Wydzieliamy kawę do wystygnięcia przez kilka minut, aby uzyskać temperaturę do cuppingu (ok. 70 stopni Celsjusza).
  5. Degustacja kawy  – wybierz łyżkę z kawą i siorbiemy ją głośno, tak aby napowietrzyć ją i rozprowadzić po całej jamie ustnej. Oceniamy smak, teksturę, kwasowość, słodycz i posmak kawy. Powtarzamy to na każdą czarce, pamiętając o płukaniu tabletki po każdej degustacji.
  6. Ocena ogólna  – po degustacji wszystkich owoców dobrej jakości, nasze wrażenia i oceniamy jakość kawy.

Cupping to sposób na poznanie różnorodności i wartości kawy. Jeśli chcesz sprawdzić jakość i dobrą kawę, zapoznaj się z ofertą firmy Bero Polska, która jest importerem zielonej kawy. Wśród nich znajdziesz kawę dla smakoszy z Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki, Azji i Oceanii. Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej o naszych produktach i usługach.