Blog

kawa w filiżance

Jaką drogę pokonuje kawa, by od rośliny trafić do twojej filiżanki?

Kawa, ulubiony napój milionów ludzi na całym świecie, przechodzi przez wiele etapów zanim trafi do naszych filiżanek. Poznajmy bliżej procesy, które sprawiają, że codziennie możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem tego niezwykłego napoju.

Czytaj dalej
worki z kawą

Gdzie przechowywać kawę, by cieszyć się jej smakiem na dłużej?

Aby się długo porannym pojemnikiem o aromacie, jest wybranie odpowiednich opakowań do przechowywania.  Szczelne pojemniki z ciemnego szkła, lub metalowe, są idealne , chronią przed światłem, powietrzem i wilgocią, które są emitowane przez źródła, świeżości urządzeń. Odradzają się zastosowania przezroczystych pojemników, które uruchamiają światłu przyspieszając proces utleniania. Warto zwrócić uwagę na wyposażenie specjalne w zawory uwalniające gazy, które mogą stanowić ryzyko w trakcie przechowywania urządzenia. Zawory uruchamiające te ucieczkę, jednocześnie nie uwalniające powietrza do pojemnika.

Czytaj dalej
worek z surową kawą

Jak wybrać najlepszą surową kawę do wypalenia?

Czy istnieje idealna surowa kawa do wypalenia? W świecie kawy, każdy miłośnik tego aromatycznego napoju marzy o tym, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jednym z kluczowych czynników wpływających na jakość kawy jest jej surowiec, czyli ziarna kawy jeszcze przed procesem palenia. Wybór odpowiedniej surowej kawy do wypalenia może być kluczowy dla osiągnięcia pożądanego efektu. W niniejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytania dotyczące wyboru najlepszej surowej kawy do wypalenia.

Czytaj dalej
aromat kawy

Jak wpływa sposób wypalania na smak i aromat kawy?

Kawa, napój uwielbiany na całym świecie, potrafi zaskakiwać swoim smakiem i aromatem. Wielu koneserów zastanawia się, jakie czynniki wpływają na te cechy tego wyjątkowego napoju. Jednym z kluczowych elementów jest proces wypalania ziaren kawy. To właśnie on decyduje o intensywności smaku, głębi aromatu oraz barwie naparu. W artykule postaramy się przybliżyć, jak różne metody wypalania wpływają na ostateczny efekt, jaki daje nam filiżanka kawy.

Czytaj dalej
ziarna kawy

Czy warto eksperymentować z różnymi rodzajami surowej kawy?

Czy warto eksperymentować z różnymi rodzajami surowej kawy? Ten artykuł przedstawia argumenty za i przeciw eksperymentowaniu z różnorodnością ziaren kawy w ich surowej formie, aby pomóc czytelnikom zrozumieć, jakie korzyści mogą wynikać z takiego podejścia.

Czytaj dalej
proces palenia ziaren kawy

Jak wygląda proces palenia ziaren kawy?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej smak i aromat są następstwem procesu, który  rozpoczyna się od uprawy roślin, a kończy się na paleniu ziaren . Palenie ziaren kawy to sztuka, która ma ogromny wpływ na inny smak i jakość tego wyjątkowego rodzaju. W artykule opisano bliżej procesowi, aby lepiej zrozumieć jego tajemnice.

Czytaj dalej
kawa

Czy można wypalać kawę samodzielnie w domu?

Wypalanie kawy to proces, który wydaje się być zarezerwowany tylko dla profesjonalistów. Jednak coraz więcej miłośników tego napoju próbuje swoich sił w domowym wypalaniu ziaren. Czy jest to możliwe do wykonania i czy warto spróbować tego procesu samodzielnie w domu? Oto kilka kluczowych aspektów, które warto rozważyć.

Czytaj dalej
arabica

Jakie są różnice pomiędzy kawą Arabicą, a Robustą?

Arabica to szlachetna i delikatna odmiana kawy, pochodzącą z Etiopii. Obecnie uprawiana jest w wielu regionach świata, głównie w Ameryce Łacińskiej, Afryce Wschodniej oraz w niektórych częściach Azji. Kawa Robusta pochodzi z Afryki Zachodniej i Środkowej. Jej uprawa rozprzestrzeniła się również na inne kontynenty, takie jak Azja Południowo-Wschodnia czy Ameryka Południowa. Importerzy kaw w Polsce często korzystają z obu tych odmian, aby dostarczyć swoim klientom szeroki wybór smaków i aromatów.

Czytaj dalej
obróbka kawy

Metody obróbki kawy (natural, washed, pulped natural, anaerobic)

Obróbka kawy to szereg procesów, które surowe ziarna kawy przechodzą po zbiorach, a zanim trafią do palarni. Główne metody obróbki kawy to natural, washed, pulped natural i anaerobic. Każda z nich ma swoje unikalne cechy, które przekładają się na unikalne smaki i aromaty w naszym kubku.

Czytaj dalej
Brazylia

Najwięksi eksporterzy kawy. Skąd pochodzi kawa w Twojej filiżance?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie i główne źródło kofeiny. Pochodzi z palonych ziaren kawowca, rośliny uprawianej w ponad 50 krajach. Kawa ma różne odmiany, smaki i aromaty, w zależności od miejsca pochodzenia, sposobu obróbki i parzenia. Poznaj trzech największych eksporterów tego aromatycznego napoju.

Czytaj dalej
Go to Top