Blog - strona 2

zielone ziarna kawy

Smak kawy a jej pochodzenie. Co warto wiedzieć?

Kawa to nie tylko codzienny napój pobudzający, ale przede wszystkim doświadczenie zmysłowe, które potrafi zadowolić najbardziej wyrafinowane gusta. Smak kawy jest niezwykle złożony i zależy od wielu czynników, które decydują o jej unikalnym profilu smakowym. To właśnie dzięki tej różnorodności możemy cieszyć się bogactwem doznań, które oferuje każda filiżanka.

Czytaj dalej
kawa parzona

Jak rozpoznać wysokiej jakości kawę? Cechy i charakterystyka

Ostatnimi czasy często słyszy się o kawach wysokiej jakości. Jednak jak znaleźć dobrze wyselekcjonowaną kawę? Skąd brać informacje o jakości kawy i po czym poznać profesjonalnego importera kawy? Przychodzimy do Was z odpowiedziami i naszymi sposobami selekcji i oceny jakości surowych, zielonych ziaren.

Czytaj dalej
mężczyzna trzymający ziarna kawy

Różnice między kawami speciality a kawami komercyjnymi

Najlepsza kawa? Dla każdego może być inna i zależna od preferencji. Jedno jest jednak pewne – kawa kawie nierówna. W sklepach można znaleźć wiele marek kawy, które zbiorczo określa się jako kawy komercyjne. To właśnie je pijamy najczęściej, znajdując je na sklepowych półkach. Kawa wysokiej jakości – specialty różni się od kawy komercyjnej pod wieloma względami – od warunków uprawy i klimatu, przez obróbkę surowca, aż po jakość wypału.

Czytaj dalej
worek z ziarnami kawy

Kawy z certyfikatami: organic, rainforest/utz

Certyfikacje niewątpliwie podnoszą prestiż sprzedawanych produktów. Świadczą o tym, że artykuły spełniają restrykcyjne wymagania na różnych etapach produkcji i dorównują najwyższym światowym standardom jakości. Nie wszyscy konsumenci potrafią je jednak identyfikować. Wielu z nas nie wie, jakie treści ze sobą niosą i jak rzeczywiście wpływają na wartość zakupionego produktu. Za przykład weźmy kawę, czyli drugi (po wodzie) najpopularniejszy napój na świecie. Na jej opakowaniach coraz częściej znaleźć można oznaczenia typu organic, Rainforest czy UTZ.  Co one oznaczają?

Czytaj dalej
łopata do ziaren kawy

Kawa bezkofeinowa- na czym polega proces, jakie są jej typy i czym się charakteryzują?

Miłośnicy kawy najbardziej cenią jej smak, aromat oraz właściwości pobudzające. O ile zastrzyk energii o poranku z pewnością się przydaje, o tyle niekoniecznie sprawdza się wieczorem. Z tego powodu wielu kawoszy rezygnuje z picia kawy przed snem w obawie przed bezsennością. Warto pamiętać, że kofeina nie jest też odpowiednia dla każdego. Powinny z niej zrezygnować np. kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem. Czy rezygnacja z kofeiny oznacza zaprzestanie picia kawy? Zdecydowanie nie. Na rynku istnieje bowiem alternatywa – kawa bezkofeinowa.

Czytaj dalej
ziarenka kawy

Jak prawidłowo przechowywać kawę?

Idealna do śniadania i do deseru – kawa, bez niej wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Nie może jej zabraknąć w żadnym domu, dlatego, gdy tylko skończy się jedno opakowanie, kupujemy następne. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że sposób przechowywania kawy, wpływa na jej smak i aromat. Tym samym, jeśli robimy to niewłaściwie, możemy nieświadomie obniżać jakość ulubionego napoju. Jak temu zapobiec? Poniżej podpowiadamy, jak przechowywać kawę, by zachowała świeżość na dłużej.

Czytaj dalej
kawa

Jakie należy poznać fakty i mity o kawie?

Dodaje energii i intensywnie pachnie. Ma miłośników, którzy piją ją czarną, bądź z mlekiem. Bez niej wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania czy przerwy w pracy. O czym mowa? Oczywiście o kawie. Kawa to napój znany od wieków na całym świecie. Przez ten czas wokół małej czarnej narosło jednak wiele mitów, które sprawiają, że coraz więcej z nas zastanawia się, czy picie tego napoju jest zdrowe. Chcąc rozwiać te wątpliwości, przygotowaliśmy artykuł, w którym obalamy najpopularniejszy mity o kawie oraz przedstawiamy korzyści wynikające z jej regularnego picia.

Czytaj dalej
kawa rozpuszczalna

Jak powstaje kawa rozpuszczalna liofilizowana? (spray dried + freeze dried)

Kawa liofilizowana uznawana jest za najlepszy rodzaj kawy rozpuszczalnej. Ten proces przetwarzania sprawia, że kawa nie traci pierwotnych właściwości, zachowując pożądany smak i zapach naturalnych ziaren. Oprócz jakości ten rodzaj kawy wyróżnia też brak konserwantów oraz sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu, który jest efektem tego, że w procesie przetwarzania nie wykorzystuje się żadnych substancji chemicznych. Na czym dokładnie polega proces liofilizacji kawy? O tym piszemy poniżej.

Czytaj dalej
kawa

Czym charakteryzuje się gatunek kawy: robusta a czym arabika?

Esencjonalne espresso, mleczne latte, a może subtelne cappuccino? Sposobów przyrządzania kawy jest wiele i każdy kawosz z pewnością ma swój ulubiony kawowy napój, po który sięga każdego dnia. Jednak poza sposobem przygotowania szczególny wpływ na smak kawy oraz jej późniejsze działanie ma również gatunek ziaren. Na świecie gatunki kaw liczy się w setkach, niemniej do najbardziej popularnych i najczęściej wybieranych zalicza się robustę i arabikę. Czym różnią się te dwa gatunki? Poniżej wyjaśniamy, co je charakteryzuje.

Czytaj dalej
Go to Top